Welke 5 basisvoorwaarden dien ik te regelen?

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 14:43

Fijn om weer uit detentie te zijn, maar welke zaken moet ik nu als eerst regelen? Na detentie is het van belang om te beginnen met het regelen van de 5 basisvoorwaarden. Dat houdt in het regelen van de volgende zaken:  

  • Identiteitsbewijs
  • Onderdak 
  • Werk en inkomen 
  • Schulden 
  • Zorg

Identiteitsbewijs

Iedere burger dient in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dit bewijs is noodzakelijk om allerlei zaken te kunnen regelen. Heb je hier vragen over dan kun je in contact komen met de plaatselijke gemeente. 

 

Onderdak

Het is van belang om na detentie onderdak te hebben. Daarom is het aan te raden om tijdens de detentie je al in te schrijven bij de wooncorporatie. De gemeente zorgt voor zo veel mogelijk continuïteit van huisvesting. Bij vragen over onderdak kun je dan ook terecht bij de gemeente.  

 

Werk & inkomen

Het hebben van werk en inkomen draagt bij aan het verminderen van recidive. We weten dat dit een moeilijke stap is voor (ex-)gedetineerden. Daarom bieden wij onze service aan om dit proces te vergemakkelijken. Samen kijken we naar kansen en mogelijkheden en zorgen we voor een passend inkomen. 

 

Schulden

Het hebben van schulden hindert (ex-)gedetineerden bij het maken van een frisse start. Inzicht in de financiële situatie, aflossing van bestaande schulden en het voorkomen van nieuwe schulden is hierin noodzakelijk. Het Centraal Justitieel IncassoBureau helpt bij het maken van een inventarisatie van de schulden.  

 

Zorg 

Het hebben van een zorgverzekering is verplicht. Daarom is het belangrijk om tijdens detentie de zorgverzekering aan te vragen en te regelen. De casemanager kan hierbij van dienst zijn. Mocht dit niet gebeurt zijn, zijn wij er om je hier alsnog bij te helpen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.